Produkty Produkty Zaloguj się Zaloguj się
rozwiń

Kwasy AHA i ich właściwości

03/01/2017 | Medycyna Estetyczna
0
Kwasy AHA i ich właściwości

Kwasy AHA to kwasy owocowe powszechnie wykorzystywane w kosmetologii. Te najpopularniejsze to kwas mlekowy, jabłkowy, glikolowy, migdałowy i cytrynowy. Preparaty te posiadają bardzo szerokie spektrum działania.

 

Czym są kwasy AHA

AHA, czyli inaczej alfa-hydrokwasy zalicza się do grupy eksfoliantów chemicznych, czyli preparatów, które złuszczają skórę. Ich spektrum działania jest bardzo szerokie. Kwasy AHA między innymi regulują odnowę komórkową, jak również znacząco zwiększają skuteczność działania wielu innych preparatów stosowanych w kosmetologii. Kwasy wykazują również działanie antybakteryjne, poprawiają produkcję elastyny oraz kolagenu, świetnie sprawdzają się również w usuwaniu blizn potrądzikowych i przebarwień oraz likwidują drobne zmarszczki. Każdy kwas można stosować na różne problemy.

 

Podział alfa-hydrokwasów

Generalnie wyróżnia się siedem rodzajów kwasów AHA. To substancje, które najczęściej wykorzystywane są w zabiegach lub pojawiają się w różnego rodzaju produktach kosmetycznych.

 

Kwas glikolowy (hydroksyoctowy) – ten rodzaj kwasu otrzymuje się z trzciny cukrowej. Znajduje się też na przykład w jabłkach, agreście oraz w winogronach. Wszystkie preparaty naturalne zawierające kwas glikolowy są generalnie nietrwałe i niestandaryzowane. A oznacza to, że ich działanie jest w zasadzie nieprzewidywalne. Kwas glikolowy posiada niewielką cząsteczkę tak więc niezwykle dobrze przenika przez rogową warstwę naskórka. Spektrum działania tego preparatu jest naprawdę bardzo szerokie: pobudza on odnowę komórkową, zwiększa syntezę kolagenu, skutecznie rozjaśnia przebarwienia, hamuje też aktywność enzymów, których głównym zadaniem jest utrzymywanie spójności pomiędzy korneocytami. Trzeba jednak wiedzieć, że kwas glikolowy ma bardzo silne działanie, tak więc po jego zastosowaniu mogą pojawić się różne działania niepożądane. Może to być na przykład rumień, pęcherzyki lub pieczenie. Przy zastosowaniu najwyższego stężenia, czyli 70% może spowodować nawet martwicę naskórka. Ważne jest więc, aby stężenie kwasu było dobrane optymalnie do potrzeb danego zabiegu.

 

Kwas mlekowy – ten z kolei powstaje w wyniku fermentacji cukru mlekowego i innych cukrów. Fermentacja przeprowadzana jest właśnie przez bakterie kwasu mlekowego. Naturalnie występuje na przykład w jogurtach, kwaśnym mleku, maślance, w owocach i kiszonych warzywach. Kwas mlekowy wykorzystywany jest między innymi do oczyszczania twarzy. Preparat ten wykazuje bowiem silne działanie dezynfekujące, złuszczające, skutecznie hamuje również namnażanie się bakterii. Poprawia strukturę kolagenu i nawilża skórę.

 

Kwas cytrynowy – występuje przede wszystkim w owocach. Znajdziemy go w cytrynach i wszystkich innych cytrusach, w ananasie, mleku oraz w winie i soku z buraków. Kwas cytrynowy posiada typowe właściwości dla AHA. Bardzo często wykorzystuje się go jako składnik peelingów, które rozjaśniają cerę, a to właśnie dlatego, że kwas cytrynowy wykazuje bardzo silne właściwości rozjaśniające.

 

Kwas jabłkowy – występuje głównie w jabłkach, ale też w wielu innych owocach. Ten rodzaj kwasu częściej wykorzystywany jest w domowej pielęgnacji, aniżeli zabiegach kosmetycznych w gabinecie.

 

Kwas winowy – ten składnik występuje przede wszystkim w winie i winogronach. Jako ciekawostkę warto tutaj podać, że kwas ten znany był w kosmetyce jeszcze 2000 lat temu. Egipcjanki na przykład stosowały kompresy z chleba, który moczyły wcześniej w winie. Podobnie damy dworów królewskich wykorzystywały wino w pielęgnacji cery. Dzisiaj kwas ten nie jest już tak popularny.

 

Kwas maleinowy – naturalnie występuje w jabłkach. Z kolei jako składnik preparatów kosmetycznych najczęściej pojawia się w takich, gdzie w składzie są jeszcze inne kwasy AHA.

 

Kwas migdałowy – preparat ten otrzymywany jest w sposób naturalny w trakcie hydrolizy gorzkich migdałów. Występuje w takich owocach jak morele lub wiśnie. Jego właściwości podobne są do kwasu glikolowego. Jednak z racji tego, że jest to większa cząsteczka, to działa on łagodniej i zdecydowanie wolniej. Ze wszystkich alfa-hydrokwasów to właśnie ten, wykazuje w zasadzie najsilniejsze właściwości przeciwbakteryjne.


Źródło: iMeso.pl

Komentarze

Brak komentarzy.

Ocena: 5

Ilość ocen: 1

Użykownik:
f Podziel się opinią Schowek