Produkty Produkty Zaloguj się Zaloguj się
rozwiń

Kwas chlorogenowy na odchudzanie

06/09/2017 | Modelowanie ciała
2
Kwas chlorogenowy na odchudzanie

Kwas chlorogenowy znajduje się w zielonej kawie, z którą najczęściej jest kojarzony. Jednak oprócz niej znajdziemy go również w zielonych owocach kakaowca, karczochach, suszonych śliwkach czy też pokrzywie. Ziarna palonej kawy zawierają go już bardzo mało, ponieważ kwas ten ulega rozpadowi podczas obróbki termicznej. Kwas chlorogenowy znany jest głównie z właściwości odchudzających, dlatego wiele osób decyduje się na stosowanie nie tyle samej kawy, co suplementów z nim z składzie.

 

Działanie odchudzające kwasu chlorogenowego

Kwas chlorogenowy zmniejsza ilość przyswajanych cukrów, a więc zmusza organizm do wytwarzania energii głównie z nagromadzonej tkanki tłuszczowej. Najlepiej połączyć jego stosowanie z dietą i ćwiczeniami, wówczas będzie najbardziej skuteczny. Niestety żadne z badań nie potwierdzają 100% skuteczności kwasu chlorogenowego w kwestii działania odchudzającego, ponieważ nie dały one jednoznacznych wyników. Nie można jednak wykluczyć pozytywnego działania kwasu na sylwetkę. Zalecany jest on osobom insulinozależnym, ponieważ reguluje wchłanianie glukozy. Poza tym zmniejsza ryzyko zawałów oraz udarów mózgu. Stosowanie jego zalecanej dawki rzadko kiedy powoduje skutki uboczne, a jeśli już to wiążą się one ze zbyt dużą ilością kofeiny w organizmie, którą zawierają zarówno ziarna kawy, jak i kakaowca. Każdy może więc spróbować, czy kwas chlorogenowy zadziała w jego przypadku.

 

Jak można spożywać kwas chlorogenowy?

W wielu sklepach dostępna jest zielona kawa, która posiada dużą zawartość kwasy chlorogenowego. Można również zainwestować w odpowiedni suplement diety z nim z składzie. Głównie będą to potocznie zwane spalacze tłuszczu. Najczęściej znajdziemy je pod postacią tabletek, które są wygodne w stosowaniu. Zielona kawa ma dość nieprzyjemny, gorzki smak, który nie każdemu będzie odpowiadał. Tymczasem przyjmując kwas w postaci tabletek nie odczuwamy jego specyficznego smaku. Jako, że kwas chlorogenowy znajduje się również w śliwkach i karczochach, najlepiej na stałe wprowadzić te produkty do swojej diety. Już w medycynie ludowej śliwki były stosowane na kłopoty z przemianą materii. To właśnie obecny w nich kwas chlorogenowy przyspiesza metabolizm i rozwiązuje problemy trawienne. Poza tym posiada on również właściwości antygrzybiczne, antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.

 

Przyjmowanie kwasu chlorogenowego – skutki uboczne

Odpowiednie przyjmowanie kwasu chlorogenowego nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Jego zbyt duże dawki mogą jednak powodować bóle głowy, rozdrażnienie, wysypkę i świąd skóry, kłopoty ze snem i inne dolegliwości. Osoby z cukrzycą powinny bardzo ostrożnie stosować kwas chlorogenowy, szczególnie jeśli przyjmują również leki regulujące poziom glukozy we krwi. Ich zestawienie ze sobą może mieć negatywne skutki. Niektóre z badań wykazują, że kwas chlorogenowy może również wpływać na zwiększone ryzyko zachorowalności na cukrzycę czy stłuszczenie wątroby. Nie powinny przyjmować go dzieci, a także nie zaleca się spożywania kwasu przez osoby starsze, z nerwicą, zaburzeniami trawienia i łaknienia, chorobami serca, jaskrą, wysokim ciśnieniem, wysokim poziomem cholesterolu, osteoporozą, zaburzeniami krwawienia oraz kobietom w ciąży.

 

Podczas stosowania zielonej kawy czy innych źródeł kwasu chlorogenowego należy zachować ostrożność. Pamiętajmy, że nie istnieje żaden cudowny specyfik, który pomoże pozbyć się nadwagi pod czas siedzenia w domu. Bardzo ważne w odchudzaniu są ćwiczenia fizyczne i zdrowa dieta. W połączeniu z nimi kwas chlorogenowy może okazać się naprawdę skuteczny, jednak przed jego zastosowaniem warto dobrze się nad tym zastanowić. Niektóre z badań sugerują, że kwas chlorogenowy powoduje redukcję tkanki tłuszczowej, jednak stracone kilogramy powracają po kuracji. Może ona więc nie u każdego wywołać zadowalające efekty.

 

Źródło: iMeso.pl

Komentarze

21/02/2018
Istnieją skutki uboczne kwasu chlorogenowego :
Duże dawki kwasu chlorogenowego mogą nasilać reakcję zapalną. W związku z dużą zawartością kofeiny, tego typu preparatów nie poleca się kobietom w ciąży,osobom, które nie skończyły 16 lat. Osoby, które mają problemy z nadciśnieniem oraz cierpią na choroby serca.
20/09/2017
Piłam zieloną kawę i nie polecam, w smaku coś strasznego. Ale suplementy do dobry pomysł, zaczęłam od dwóch tygodni chodzić na fitness i zmieniłam dietę i rzeczywiście są już efekty.

Ocena: 5

Ilość ocen: 2

Użykownik:
f Podziel się opinią Schowek